TraveBLOGue

Archive for the 'Aasia' category

Aasian turneen loppuyhteenveti

16. 6. 2009 13:45

Yllätys, yllätys! Kotona on oltu jo kuukausi kaupalla, mutta blogiin ei ole ilmestynyt mitään. Ei tällaista kyllä ennen ole päässyt tapahtumaan… :)

Ajattelin nyt kuitenkin summata keväisen Aasian reissuntunnelmat tähän nyt kun aikaa paluusta on kulunut jo jonkinverran. Toivottavasti näistä on jollekin matkaa suunnittelevalle jotain iloa.

Burma: Maissa tuli oltua vain pari tuntia, mutta vesillä sitäkin enemmän. Sukellusvedet (maalis-huhtikussa) olivat loistavat ja nähtävää oli paljon. Kohokohtana luonnollisesti Manta Ray, joita näöhtiin oikein kaksin kappalein. Tuntui, että joka kiven kolossa asusti mureena tai useampi ja muutenkin eliöstö oli runsasta ja korallit hienoja! Dynamiittikalastus valitettavasti tuhoaa niin koralleja kuin kalakantojakin ja mekin pääsimme tutustumaan oikein lähietäisyydeltä tähän kalastusmuotoon, sillä sukelluksemme aika räjäytettiin toisella puolella pienen pientä saarta. Pointsit Chalong Seasportille loistavasti järjestetystä reissusta ja kiitokset kaikille mukana olleille leppoisasta meiningistä!

Cambodia: Vietimme Phmon Penhissä pari päivää ja Siam Reapin ympäristössä noin viikon, joten kovin syväluotaavaa katsausta maan oloihin ja kulttuuriin ei päässyt tekemään, mutta yleisesti ottaen minä tykkäsin kovasti ja vaimo piti oloja ehkä turhan kehittymättöminä. Täällä ei turistmi ja länsimaiset vaikutukset ole vielä päässeeet kovin pahasti vaikuttamaan paikalliseen elämänmenoon ja se viehätti mua erityisesti. Sinänsä kuoleman kentät, S-21 yms. olivat masentavia paikkoja, mutta myös mielenkiintoisia. Angkorin temppelit taas olivat juuri niin upeita ja mahtavia kuin olin kuvitellutkin! Tänne täytyy ehdottomasti mennä vielä joku päivä uudestaan!

Phuket: Ekat päri päivää vietimme jossain perushotellissa Katalla vain loikoillen ja toipuen työputken sekä matkan rasituksista, mutta kun pahimmat väsymykset oli saatu karistettua täytyi etsiä mukavampi majapaikka! Löysimme oman majamme Ya Noi beachiltä, joka on pienen pieni biitsi saaren lounaiskulmassa. Sieltä vuokrasimme mukavan pikku bungalovin ja vietimme rentouttavan viikon sukellellen ja löhöillen.

Sepang F1 GP: Paikanpäällä Formula 1 kisoissa pääsee aistimaan tunnelman eivan erilailla kuin kotisohvalla istua, mutta kisan seuraaminen ei ole lainkaan yhtä helppoa paikanpåäällä. Meille sattui valitettavasti sateinen keli kisan ajanksi ja koko kisa jätettiin kesken kun vain reilu puolet siitä oli ajettu. Tämä luonnollisesti yhdessä sateisen kelin kanssa latisti tunnelmaa, mutta minkäs teet! Seurana kisoissa meillä oli Anu ja Tomi ja mukavaa oli keleistä huolimatta. Täytynee ottaa uudestaan joku toinen kerta paremmalla onnella kelien suhteen.

YHTEENVETO: Kaiken kaikkiaan reissu oli oikein onnistunut ja sieltä palattiin levänneinä ja täynnä uutta intoa. Dyykkejä kertyi kolmatta kymmentä – ja minkälaisia! Myös kulttuuria tuli nautittua sopivassa määrin. Tasapainoinen ja mukava reissu siis.

Uusi turnee on jo työnalla ja lähtökin koittaa jo vajaan viikon kuluttua. Ehkäpä saan siitä kirjoiteltua tänne lisää myöhemmin…tai sitten en.

Tags: Aasia, Burma, Cambodia, Chalong SeaSport, F1, Formula 1, KL, Kuala Lumpur, Malesia, Matkailu, Phuket, Sepang, Sukellus, Thaimaa

Singaporessa ollaan ja Phuketiin suunnataan

14. 3. 2009 11:33

Hep.

Just saavuttiin Singaporeen Changi airportille ja samantien suunnataan lowcost terminaaliin ja otetaan Tiger Airwaysin lento kohti Phuketia, josta Burman sukellus reissu lahtee.

Stop.

Tags: Matkailu, Phuket, Singapore, Sukellus, Thaimaa

Reissusuunnitelma: Asian Tour 2009

11. 2. 2009 12:50

Nyt alkaa suunnitelmat tulevan reissun varalle olla kasassa ja taas tuli sovitettua melko paljon ohjelmaa lyhyeen lomaan. Voi kun joskus olisi aikaa matkustaa suunnittelematta ja sillä tavalla, että voisi vaan pysähtyä jonnekin vaikka muutamaksi viikoksi, jos paikka miellyyttää. Mutta jotenkin muhun on niin iskostettu tämä luterilainen työmoraali ja suorittaminen, etten oikein osaa lyhyemmällä lomallakaan olla suunnitelmia tekemättä, ettei sitten mene aikaa “hukkaan”…

Lennot on nyt siis varattu, mutta majoitukset otetaan paikanpäältä sen mukaan miltä tuntuu. Poikkeuksena edelliseen Kuala Lumpurin majoitus, joka varatiin etukäteen, jotta päästään Anun ja Tomin kanssa samaan majapaikkaan ja koska Formula kisojen aikaan voi olla järkevistä majoituksista pulaa. Suunnitelma pääpiirteissään on sellainen, että aluksi vietetään reilut kaksi viikkoa Thaimaassa ja tästä ajasta reilu viikko ollaan Burman sukellussafarilla. Muuten varmaankin ollaan jossain Phuketin lähistööllä käytännön syistä. Sukellus reissu nimittäin osuu juuri tuon kaksi viikkoisen keskelle eikä ole oikein järkevän oloista lähteä pariksi päiväksi jonnekin pidemmälle pois Phuketin alueelta. Toivottavasti tuolta kuitenkin löydämme jonkin mukavan ja rauhallisen paikan itsellemme. Luultavasti aloitamme majoituksen etisiskelyn Nai Harn tai Rawai beacheiltä Phuketin eteläkärjestä suhteellisen läheltä Chalongin satamaa. Thaimaasta suuntaamme Bangkokin kautta noin viikoksi Kamputseaan ja sieltä käytännössä vain formula kisojen ajaksi Kuala Lumpuriin.

Tags: Burma, Kamputsea, Malesia, Matkailu, Singapore, Sukellus, Suunnitelmat, Thaimaa

Formula 1 Petronas Malaysian Grand Prix (Sepang, Malaysia)

5. 2. 2009 13:39

f1

Sattuipa niin hassusti, että ystävämme Anu ja Tomi olivat jo kauan aikaa sitten varanneet itselleen 10-vuotis häämatkan (ONNEA!) Thaimaahan ja päättäneet käydä katsomassa myös Malesian Formula 1 osakilpailun, se kun sattui sopivasti keskelle heidän reissuaan. Me taas emme edes tiedostaneet koska ko. kilapilu tarkalleen ajetaan kun sovimme omista lomistamme. Kun lennot oli varattu ja tarkempi suunnittelu alkoi kävi ilmi, että kisat ajetaan meidän reissumme aikana ja siitä se ajatus sitten lähti…

Tarkoituksena on siis tavata Anu ja Tomi Malesian helteessä ja viettää mukava F1 viikonloppu yhdessä. Toivotaan, että sekä kilpailu että retki muutenkin sujuu paremmin kuin vuonna 2005, jolloin viimeksi kävimme Malesian F1 kisaa katsomassa. Sain silloin nimittäin ruokamyrkytyksen Kuala Lumpurin lentokentän Burger Kingistä ja riuduin kuolemaa tehden palmun alla tosimiesten kisatessa. Silloin tosiaan en jaksanut seurata kisaa kuin ehkä puolisen tuntia lähdöstä eteenpäin ja lähellä oli, etten olisi lainkaan lähtenyt hotellista radalle. Sen tarkempia suunnitelmia ei vielä ole tehty ja tulevana lauantaina on tarkoitus treffata matkakumppaneiden kanssa ja suunnitella tuota hieman tarkemmin.

sepangcircuit

Malesian Grand Prix ajetaan Kuala Lumpurin lähellä Sepangin moottoriradalla ja tämän osakilpailun virallinen nimi on Formula 1 Petronas Malaysian Grand Prix. Viime kerralla meillä oli liput E katsomoon, joka sijaitsee mutkassa numero 8 ja hämärän muistikuvani mukaan näkymät sieltä olivat melkoisen loistavat, mutta valitettavasti tuo oli kattamaton rinnekatsomo ja auringon porottaessa suoraan niskaan ja lämpötilan ollessa reilusti yli 40 Celsius astetta se ei ehkä kuitenkaan ollut kaikkein optimaalisin paikka kisan seuraamiseen. Saapa nähdä minne tänä vuonna päädytään. Malesian osakilpailun hyvä puoli nimittäin on se, että liput ovat suhteellisen järkevän hintaisia, joten lähes kaikki katsomot ovat teoriassa mahdollisia.

Toivotaan, että itse kilpailu sujuu yhtä suotuisissa merkeissä kuin viime vuonna ja suomalaiset välttyvät vastaavalta kohtalolta, joka Kimillä oli viimeksi kilpailua paikanpäällä seuratessamme 2005. Silloin nimittäin yksi rengas ei pysynyt Kimin kyydissä ja matka loppui kesken!

lap4_canada2005_raikkonen

Tags: F1, Formula 1, Häämatka, Hotelli, Kuala, Kuala Lumpur, Malaysia, Malesia, Matkailu, Sepang, Singapore, Suunnitelmat, Thaimaa

Phnom Penh – Siam Reap akselilla Kamputseassa

4. 2. 2009 22:17

flotinsiemreap

Tulipas varailtua lentoja tänään. Lennämme Phnom Penhiin Phuketista Bangkokin kautta AirAsialla ja pois päin taas lennämme Siam Reapista Kuala Lumpuriin Malesiaan.

angkor_wat_temple_photo

Kamputseassa ollaan vain 5 kokonaista päivää, joista varmaankin 1-2 vietetään Phnom Penhissä ja 2-3 päivää Siam Reapia tukikohtana käyttäen Angkor Watin temppeleillä. Mulla oli ajatuksena, että menis venheellä tuolta Phnom Penhistä Siam Reapiin, mutta enpäs ole vielä ehtinyt ottaa selville miten toi ois mahdollista. Phnom Penhissä haluan käydä ainakin kuolemankentillä. Tarkemmin tuo varmistunee vasta paikan päällä.

784px-killing_fields_bones

Tags: AirAsia, Angkor Wat, Kamputsea, Killing Fields, Kuala Lumpur, Kuolemankentät, Malesia, Matkailu, Phnom Penh, Siam Reap, Suunnitelmat

Angkor Wat (Kamputsea)

13:36

800px-angkor-wat-from-the-air

Nyt kun sukellusten osalta suunnitelmat alkavat olla selvillä niin myös muut reissusuunnitelmat tarkentuvat. Aikataulujen suhteen reissu menee siten, että ensin käydään sukeltamassa ja sen jälkeen on aikaa muuhun toimintaan. Tämä on päin vastainen järjystys kuin mitä alun perin mietin, mutta toiminee silti. Jotenkin vaan tuntuu/tuntui siltä, että mieluummin ensin remuaisi viidakoissa ja sitten rentoutuisi sukeltelemalla ja meren äärellä. Toisaalta on mukavaa päästä heti kättelyssä nautiskelemaan merestä ja sukeltelusta.

670px-angkor-wat-central

Mulla on pitkään jo ollut haaveena käydä Angkor Watin temppeleillä Kamputseassa ja nyt näyttäisi, että on mahdollista tämä haave toteuttaa. Mondossa olikin sopivasti juttua temppelialueesta muutama numero sitten ja siellä esitettiin “täydellinen” suunnitelma siitä miten tuolla kannattaisi palloilla. Tuskinpa se suoraan sopii tai tuntuu hyvältä, mutta kyllä siitä varmaan vinkkejä saa… Mielelläni kuulen myös lukijoideni (onko niitä?) kokemuksia ja vinkkejä tähän ja muuhun Kamputsea matkailuun liittyen. Valitettavasti meillä vaan ei taida olla aikaa tehdä kovin pitkää visiittiä Kamputseaan. Temppeli alueella ja sen ympäristössä atullaan varmaan viettämään pari-kolme päivää ja lisäksi muutama päivä muualla Kamputseassa.

652px-awatdevatasupperlevel01

Tags: Angkor Wat, Kamputsea, Matkailu, Sukellus, Suunnitelmat, Temppeli, Viidakko

Sukelluskohteita Burmassa (Merqui Archipelago)

3. 2. 2009 18:15

Siltä alkaa nyt näyttää tarkan ylianalysoinnin ja pitkällisten(!) kekustelujen jälkeen, että Burman sukellussafarille oltaisiin menossa. Vaakakupin Burman hyväksi keikautti se, että siellä on vähemmän sukeltajia ylipäätään ja jonkinlainen uutuuden viehätys joka tulee siitä, että maa ja luonnollisesti myös sukemestat ovat olleet suljettuja pitkään ja auenneet vasta nyt. Lisäksi reissu sisältää sukellusta päivän enemmän ja sekä meno, että tulo päivänä koko päivä ajellaan merellä eli siinä pääsee nautiskelemaan auringosta ja merituulesta aluksen kannella oikein täysin rinnoin ja maisematkin vaihtuvat mukavasti! Toiveena siis on että tuolla riutat ovat paremmassa kunnossa eikä toivottavasti tarvitse väistellä japanin poikia, jotka luulee omistavansa kokomaailman, kun sukeltaa.

Reissu (olipa se sitten Similan tai Burma) tullaan tekemään Chalong Seasportin uudella uljaalla M/V Bluestarilla, joka on yksi uusimmista noillamain operoivista sukellustukialuksista. Ehkä hienoin yksityiskohta koko paatissa mielestäni on kuitenkin ihka oikea suomalainen SAUNA! Ja niille, jotka heti miettivät, että mitä sitä saunalla tropiikissa tekee voin kertoa, että kyllä se ainakin Amazonilla toimi oikeinkin mukavasti eli saunassa rentoutui ja puhdistui niin sielu kuin ruumis!

Käsitykseni mukaan Chalongin reissulla tehdään kaksi sukellusta Thaimaan puolella Similanin tienoilla ja loput 18 dyykkiä Merqui Archipelagossa Burmassa. Ohessa hieman lisätietoa noista sukellus kohteista. Huomion arvoista Burman kohteissa on se, että siellä tuntuu virtauksia olevan enemmän kuin Similanilla ja näkyvyys on kautta linjan hieman heikompi. Käytännössä tämä toivottavasti tarkoittaa sitä, että siellä riittää ravintoa eliöille ja näin ollen elämää on runsaasti.

Koh Bon (Thaimaa)
Max. syvyys: 40 metriä
Virtaus: Vaihteleva heikko – vahva
Näkyvyys: 20 – 40 metriä

Saari Similanin luonnonsuojelualueen pohjoispuolella. Saaressa on erikoinen reikä keskellä seinämää, josta näkee toiselle puolelle. Koh Bonilla on vedenalaisia hiekkasärkkiä, joilla leopardihait viihtyvät. Kohteessa voi usein törmätä valashaihin ja suuriin mantoihin.

Koh Tachai (Thaimaa)
Max. syvyys: 40 metriä
Virtaus: Heikko – keskivahva
Näkyvyys: 15 – 35 metriä

Koh Tachai on pienen matkaa Koh Bonista pohjoiseen. Kaksi suurta vedenalaista ylänköä keskittävät merenalaisen elämän tiukasti samalle alueelle. Pinaakkelin ympärillä pyörii usein suuria barracuda- ja tonnikalaparvia.

North and Shout Twin Island (Burma)
Max. syvyys: 40 m
Virtaus: Kohtalainen – voimakas
Näkyvyys: 15 – 40 m

Kohteen jättimäiset graniittijärkläeet muodostavat onkaloita, läpiuinteja ja kielekkeitä. Alueella on runsaasti pehmeää purppuraa korallia, isoja viuhkakoralleja sekä pöytäkoralleja. Näiden seasta löytyy monenlaisia värikkaitä korallikaloja ja kilpikonnia. Tarkkasilmäisimmät voivat bongata harvinaisemman mustanauha murenan. Syvemmällä viihtyvät erillaiset isommat kalaparvet ja leobardi-, riutta- ja härkahait seka kotka- ja mantarauskut.

High Rock (Burma)
Max. syvyys: 25 m
Virtaus: Kohtalainen – voimakas
Näkyvyys: 5 – 15 m

High Rock on sienämäkohde jonka laidoilta löytyy korallien peittamää kivikkoa. Vihreän ja oranssin korallin peittämillä seinamillä voit nähdä murenoita, erillaisia rapulajeja ja mustekaloja jakamassa sulassa sovussa samaa pientä halkeamaa. Seinämien läheisyydessä viihtyvät myos isot kalaparvet esimerkiksi barracudat ja lasikalat. Kalastajien vanhoista seinämiin kietoituneista kalaverkoista ovat merihevoset loytaneet uuden kotinsa. Alueella on myös paljon siipisimppuja (scorpionfish) ja kivikaloja, joten ole tarkkana!

Shark Cave (Burma)
Max. syvyys: 30 m
Näkyvyys: 10 – 30 m
Virtaus: Kohtalainen – voimakas

Shark Caven vetonaulana ovat sen säyseät asukkaat, viiksihait. 20 metriä pitkässä ja 5-16 metriä syvässä korallin peittämässä luolassa voit törmätä myös muihin hailajeihin. Luolassa sukeltaminen vaatii hyvää nosteen hallintaa. Kohteen koillispuolelta löytyy kovan korallin peittämä riutta, jota asuttavat murenat, rauskut, merikäärmeet ja monet harvinaisemmat lajit. Kohteen lounaispuolella on monenlaista elämää kuhiseva seinämä, joka ulottuu 30 metrin syvyyteen. Seinämällä voit nähdä erillaisia rapulajeja, seepioita, merihevosia ja erikoisia merineuloja.

Black Rock (Burma)
Max. syvyys: 40 m
Näkyvyys: 15 – 50 m
Virtaus: Kohtalainen – voimakas

Tämä on yksi Burman suosituimmista sukelluskohteista. Alue kuhisee erillaisia hailajeja ja rauskuja. Pehmeän korallin peittämät muodostelmat ja syvyyksiin painuvat henkeä salpaavat seinamät, houkuttelevat paikalle monen kirjavia merten asukkaita isoina parvina. Vihreän, kelaisten ja oranssien korallien loistossa voit seurata saalistaan metsästäviä tonnikaloja, lepakkokaloja (batfish) tai vaikkapa merikäärmeitä. Black Rock on lajikirjossaan ihastuttava pienoismalli kaikista Burman kohteista.

Western Rocky Reef (Burma)
Max. syvyys: 35 m
Näkyvyys: 10 – 45 m
Virtaus: Kohtalainen – voimakas

Western Rocky on monipuolinen sukelluskohde, josta löytyy niin seinämää, kuin riuttaakin. Kohteen erikoisuutena on saaren läpi vievä luola, jonka suojassa oleskelee isoja hummereita ja säyseitä viiksihaita. Riutalla lajikirjo on pienistä merietanoista aina majesteettisiin valashaihin.

Kuulostaa melko mielenkiintoiseltä, eikö?

Tags: Amazon, Australia, Burma, Chalong SeaSport, Matkailu, Merqui Archipelago, Saari, Sademetsä, Similan, Sukellus, Suunnitelmat, Thaimaa, Valashai, Viidakko