TraveBLOGue

Archive for the 'Sukellus' category

Salvador – Bahia (Brazil)

1. 2. 2012 23:11

Salvadorin vanhakaupunki

Vietin syksyllä reilun viikon Bahiassa, Brasiliassa. Tarkemmin Salvadorin kaupungissa ja Morro de Sao Paulon kylässä Ilha de Tinharélla.

Bahian alue on tunnettu erityisesti siitä, että siellä asuu erityisen runsaasti orjien jälkeläisiä ja se antaa alueelle ja sen kulttuurille omaleimasen ilmeensä joka poikkeaa melkoisesti muusta Brasiliasta. Bahialainen ruoka on saanut monia vaikutteita Afrikkailaisista perinteistä ja on kaikin puolin hyvin eerilaista kuin mihin olen muualla Brasiliassa tottunut. Mausteita käytetään monipuolisemmin ja runsaammin ja erilaiset kastikkeet ovat suosiossa. Alueen nimikkoruoka on Moceca, joka on eräänlainen erittäin paksu ja mauiltaan rikas pataruoka jossa on merenelävien lisäksi mm. kookosmaitoa ja palmuöljyä, okraa, papuja. Tästä ruoasta löytyy valtaisasti eri variaatioita.

Orjien perinteestä johtuen tanssi ja juhliminen ovat erityisen suosittuja Salvadorissa. Salvador onkin heti Rion jälkeen kuuluisin karnevaalikaupunki ja heidän karnevaalinsa poikkeavat melkoisesti Rion vastaavista. Salvadorissa karnevaaleja juhlitaan paljon maanläheisemmin ja juhlat juhlitaan kaduille eikä erillisellä stadionilla. Riossahan päätapahtuma on sambadromolla, mutta myös kaduilla juhlitaan lähes yötä päivää.

Salvadorin kuvatuin kohde lienee sen historiallisesti arvokas ja Unescon maailmanperintöluetteloon listattu vanha kaupunki. Siellä liikkuminen – etenkin iltaisin – on kuulemma vaarallista, mutta minä en kyllä kohdannut minkäänlaisia ongelmia mihinkään aikaan vuorokaudesta. Vanha kaupunki on ehdottomasti näkemisen arvoinen niin päivä kuin yö aikaankin. Sieltä löytyy lukuisia ravintoloja ja baareja ja tiistaisin vanhassa kaupungissa järjestetään perinteiset juhlat, joissa ihmiset tanssivat kadulla aamuun asti. Vanhaa kaupunkia on restauroitu hienosti ja sen charmi on onnistuttu säilyttämään. Vanha kaupunki jakautuu kahteen osaan, joista toisessa autoilua on rajoitettu ja rakennuksia restauroitu. Täällä ei juuri tavallisia ihmisiä asu ja tunnelma on hieman kuin museossa. Toisessa osassa talot ovat normaalissa asumiskäytössä ja kadut autoja täynnä. Täältä löytyy huomattavasti vähemmän hienosti restauroituja taloja, mutta sitäkin enemmän oikeaa elämänmenoa ja tunnelmaa. Kun kuvasin tällä alueella tuli useampikin ihminen sanomaan, ettei kameran esiinottaminen ole järkevää ellei ehdoin tahdoin halua tulla ryöstetyksi. Tämä hieman rajoitti kuvausintoa, mutta ei vähentänyt ihastustani itse alueeseen.

Vanhan kaupungin alueella on runsaasti hostellaja, mutta itse valitsin asuinalueekseni Barran, joka on meren rannalla oleva alue. Yövyin Barra Guest Hostelissa ja tästä paikasta ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Huoneet olivat siistit ja meininki leppoisaa. Lisäksi iltaisin tarjoiltiin ilmaisia caipirinhoja. Muutenkin Barran alue oli mukava ja turvallisen oloinen. Alueella sijaitsevat kaupungin suosituimmat rannat sekä majakka. Majakan ympärillä on mukava puistikko, johon kaupunkilaiset iltaisin kerääntyvät katsomaan lumoavaa auringonlaskua. Lisäksi alueelta löytyy kauppakeskus ja löytyypä sieltä sukellusliikekin.

Itse tein kaksi sukellusta Dive Bahian kanssa ja liikkeen toiminta oli asiallista ja ammattimaista. Salvadorin vesillä on paljon hylkyjä ja jotkin niistä ovat kuulemma oikein hienoja sukelluskohteita. Valitettavasti omat sukellukseni eivät olleet erityisen mieleenjääviä. Sukellukset tehtiin Boiao nimiselle riutalle ja Germian hylylle ja molemmat sukellukset olivat ok, mutta mitään erityistä niissä ei ollut. Germanian hylky oli hyvin lähellä rantaa ja majakkaa ja hylkyä sinänsä ei laivaksi tunnistanut vaan jäljellä oli hyvin laajalle alueelle levinneitä hylyn osia. Sukeltaminen Brasiliassa on melkoisen kallista ja tingitty hinta Salvadorissa oli 200 realia (~90 euroa) kahdelta sukellukselta vuokrakamoilla. Pitäisin hintaa melkoisen suolaisena sukelluskohteiden tasoon nähden. Sukeltaminen Ilha Grandella Rio de Janeiron osavaltiossa on huomattavasti halvempaa (135BRL/2 sukellusta) ja Fernando de Noronhallakin vain hieman (230BRL/2 dives) kallimmpaa. Ja Noronhalta kuitenkin löytyvät on Brasilian parhaat sukelluskohteet, jotka pärjäävät kansainvälisessä vertailussakin.

Kaiken kaikkiaan Salvador on hieno kaupunki, josta löytyy kaikkea kaikille ja sitä voi kyllä suositella niin reppureissarille kuin vähän vähemmänkin matkakokemusta omaavalle.

Tags: Bahia, Matkailu, Morro de Sao Paulo, Salvador, Sukellus

Long time no see

23. 10. 2011 16:54

Onpas siitä vierähtänyt aikaa kun viimeksi olen tänne mitään kirjoitellut. Matkojakin on tänä aikana tullut tehtyä Brasiliaan, Saksaan, Britteihin, Espanjaan ja Norjaan. Brasiliassa on itseasiassa tullut käytyä viimeisen 12 kuukauden aikana jo neljästi.

Peer Gynt Road @ Norway

Peer Gynt Road @ Norway

Norjan reissu oli elämäni ensimmäinen moottoripyöräreissu ja loistoreissu olikin. Enköhän mäkin jossain vaiheessa saa tuotettua jonkinlaisen raportin aiheesta, mutta siihen asti voitte perehtyä aiheeseen Takapihalla.

Joulukuussa 2010 tuli pistäydyttyä Sao Paulossa ja Santoksessa.

Rio Carnaval 2011 @ Sambodromo

Rio Carnaval 2011 @ Sambodromo

Maaliskuussa 2011 olin Rion karnevaaleilla ja kokemus oli mykistävä. Tuota tunnelmaa on vaikea sanoin kuvata, mutta tarkoituksena on kirjoittaa tuosta jonkinlainen raportti tänne lähiaikoina. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja tässä tapausksessa se pitää erityisen hyvin paikkansa. Karenevaalien jälkeen tuli lepäiltyä muutama päivä Ilha Grandella, jossa pääsin myös sukeltamaan.

Waterfall @ Presidente Figueredo

Waterfall @ Presidente Figueredo

Kesälomilla tuli vietettyä viitisen viikkoa Amazonilla. Pääasiassa oleskelin Manauksessa ja Novo Airaossa, mutta piipahdin myös Presidente Figueredossa, Santaremissa ja Alter do Chãossa. Tämä oli loistava reissu ja erityisesti nautin Amazonin luonnosta, vesiputouksista ja hiekkarannoista.

Pelourinho @ Salvador, Bahia

Pelourinho @ Salvador, Bahia

Hiljattain palasin lyhyeltä reissulta Bahiasta. Pääosan ajasta vietin osavaltion pääkaupugissa Salvadorista ja Morro de Sao Paulo nimisessä kylässä eräällä paratiisi saarella. Tällä reissulla tuli myös tehtyä pari sukellusta.

Kun tässä nyt on ollut “lieviä” haasteita saada itsestään tekstiä irti niin haluaisin kysäistä lukijoiltani (vieläkö niitä on?), että mikä näistä aiheista kiinnostaisi eniten eli mistä aloittaisin tämän urakan?

Tags: Alter do Chão, Amazon, Bahia, Brasil, Brasilia, Brazil, Manaus, Matkailu, Morro de Sao Paulo, Novo Airao, Para, Presidente Figueredo, Salvafor, Santarem, Santos, Sao Paulo, Sukellus, vasiputous

Fernando de Noronha – Uma paraiso

31. 7. 2010 21:56

Niin vierähti viikko Fernando de Noronhalla ja mukavaa oli. Saari on todella kaunis (ja kallis) ja sopivan kokoinen, jotta sen voi mukavasti ottaa haltuun viikossa. Paljon lyhyemmäksi ajaksi tänne ei kannata vaivautua siksi kalliit on lennot.

Netistä en ainakaan minä tahtonut oikein löytää tietoa saaresta ja sen majoituksista, sukelluskeskuksista yms. ja niinpä ajattelinkin kirjoittaa pienen matkaoppaan tänne aikoville. Kirjoittelen sen kuiten erilliseen lastuun.

Yleinen käsitys jonka saaresta netin perusteella saa on, että se on upea, mutta järkyttävän kallis paikka. Tämä pitääkin osittain paikkansa sillä tuskinpa missään muualla Brasseissa osataan turistia yhtä paljon rahastaa. Toisaalta saari sijaitsee kaukana rannikosta myrskyisän meren keskellä joten jonkinlaisia perustelujakin vähän kalliimmille hinnoille olisi kun kaikki tavarat pitää kuskata tänne joko meritse tai lentorahtina. Pääasiassa kalleus kuitenkin johtuu siitä, että saaresta on tarkoituksella tehty paremmanväen kohde ja sitä myöten esim, majoitukset ovat korkeatasoisia ja kalliita, mutta halvallakin pääsee jos haluaa. Itse yövyin Hospedaje Maria de Gouveiassa varsin kohtuulliseen 50 BRL / yö hintaan. Paikka oli mukava, siisti ja sijaitsi Vila dos Remeioksessa saaren vilkkaimmassa kylässä.

Viikon aikana ehdin sukellella neljänä päivänä (elämäni kalleimmat sukellukset, etenkin yösukellus), vuokrata motskarin päiväksi ja kiertää sillä koko saaren sekä lojua joka päivä mitä upeimmilla biitseillä. Täältä löytyykin koko Brasilian kauneimmaksi rankattu biitsi ja useampia TOP10 listalla olevia rantoja. Useimmiten päädyin minua lähinnä olleelle Praya de Cachorrolle joka olikin upea biitsi ja josta sai näppärästi myös ostettua virvokkeita löhöilyn lomassa.

Yksi saaren parhaista puolista on sen turvallisuus, jolle ei valitettavasti löydy vertaa muualta Brasiliasta. Kaiken kaikkiaan oleskeluni saarella oli oikein mukavaa ja leppoisaa ja kaihoisin mielin teen täältä lähtöä Rioon ja sitä kautta kotia kohti.

Posted via email from sakuts’s posterous

Tags: Brasilia, Fernando de Noronha, Matkailu, Praya de Cachorro, Sukellus

Sukeltelua Muscatin lahivesissa

18. 11. 2009 18:01

Eilen olin sukeltamassa Oman Dive Centeri n / Extra Diversin kanssa. Heidan sukelluskeskuksensa on parinkymmenen minuutin auto matkan paassa Muscatista, hienossa lahdenpuokamassa. Tarjolla on myos majoitusta rantabungaloveissa. Tein heidan kanssaan kome sukellusta ja kokemus oli kaikkineen positiivinen. Hinta oli huomattavasti edullisempi kuin Global Scuban kanssa ja kolme sukellusta taalla maksoi vahemman kun kaksi Damaniyat saarilla. Toisaalta kaloja ei ollut yhta runsaasti eivatka korallit yhta hienoa. Ihan kelpo sukelluksia kuitenkin. Reissun kruunasi sukellus Al Munassar hylylle, joka on tarkoituksella upotettu sukelluskohteeksi. Se makaa pohjassa oikein pain ja ulottuu noin kymmenesta metrista kolmeenkymmen,etrin syvyyteen. Laivan komentosillalla ja avokansilla voi tehda hienoa aluksen lapisukelluksia ja elaimistoakin tuonne oli jo ehtinyt kertya ihan mukvasti, vaikka laiva ei olekaan ollut upoksissa kovin pitkaan.

Taman paivan olen viettanyt Muscatin vanhaa kaupunkia kierrellessa ja huomenna ois tarkoitus kayda viela kertaalleen tuolla saarilla nauttimassa sukeltelusta. Perjantaina onkin sitten suuntana Dubai ja lauantaina aamuyosta lahtee lento Riikan kautta kotiin.

Tags: Dubai, Matkailu, Muscat, Oman, Sukel, Sukellus

Huomenna sukeltamaan Dayamaniyat Islandseille (Oman)

15. 11. 2009 19:33

Huomen aamuna seitsemalta tulee Muscat Diving & Adventure Center noutamaan mut hotellilta ja sitten suuntaamme Dayamaniyat saaristoon, jossta pitaisi loytya Omanin parhaat sukelluskohteet.

Hotelliksi valitsi Qurm Beach Hotellin, joka on vanha, mutta suhteellisen siisti ja just mulle passeli. Hinta on 18 rialia yolta sisaltaen hyvin pekistetyn aamiaisen. Hotla sijaitsee Qurmin kaupunginosassa ihan biitsin tuntumassa Crown Plazan vieressa.

Tama paiva tulikin vietettya biitsilla ja taalla kun tuntuu nyt olevan low season niin koko 23 kilometrinen biitsi olikin sitten mun privaatissa kaytossa… :) Koko paivana nain ehka viisi muuta ihmista. En tosin partioinut ihan koko 23km matkalla…

Nyt hotellia kohti ja pehkuihin niin huomenna jaksaa herata aikaisin.

Tags: Dayamaniyat Islands, Hotelli, Matkailu, Muscat, Oman, Sukellus

Omanissa ollaan

14. 11. 2009 12:38

Juurikin saavuin Muscatin kaupunkiin Omaniin ja nyt olen nettikahvilassa tsekkailemassa sukelluskeskuksia. Seuraavaksi pitais vissiin alkaa soittelemaan niita lapi ja kun sukelluskuviot on selvat niin sitten pitais viela loytaa majoitus jostain sukellusten kannalta jarkevasta paikasta.

Taallakin (kuten Dubaissa) valimatkat on pitkia ja kaupunki levittynyt laajalle. Siksi haluaisin loytaa sekllaisen majapaikan ja sukekeskuksen, ettei aina tarttis taksilla tai bussilla suhailla noitten valia.

Mut nyt ei auta kuin jatkaa hommia, jotta tanaan viela ehtii vaikka biitsille…

Tags: Matkailu, Oman, Sukel, Sukellus

Sukellus Zainabin hylylle

13. 11. 2009 20:38

Kävinpäs tänään kuitenkin sukeltamassa. Kuitenkin siksi, että sukellukselle pääseminen täällä Dubaissa ei olekaan ihan yhtä yksinkertaista kuin muissa sukeltamissani kohteissa. Tämä johtunee siitä, ettei täällä ole kunnon sukelluskohteita ja/tai olosuhteita ja sukellusbisnes on kehittymätöntä.

Jo ennen matkaan lähtöä meilasin muutamalle sukelluskeskukselle ja kyselin mahdollisuuksia päästä sukeltamaan. Vastaukset olivat poikkeuksetta tyyppiä “jos tulee tarpeeksi porukkaa niin lähdemme sukeltamaan ja ilmoitamme sulle jos retki järjestyy”. No eipa kukaan ilmoittanut ja sitten kun soittelin perään niin joko retkiä ei ollut tai ne olivat jo täynnä ja mun nimeä ei ollut listoilla… Eilen illalla sain kuitenkin yhteyden Pavillion Dive Centeriin, joka toimii Dubain toiseksi hienoimmassa hotellissa – Jumeirah Beach Hotellissa. Tuota seikkaa ja hintaa lukuunottamatta retki vaikutti hyvältä, joten lähdin mukaan.

Heti aamulla hotellille saapuessa paljastui, ettei huoli hotlan suhteen ollut turha. Tulin mulle ihan vieraaseen maailmaan, jossa ympärillä oli vain “parempia ihmisiä” ja kohtelu sen mukaista… Mutta se siitä. Alkusählinkien jälkeen päästiin matkaan kohti Zainabin hylkyä.

Zainab on vajaa satametrinen alus, joka salakuljetti Irakin öljyä kauppasaarrosta huolimatta. Emiraattien salainen palvelu upotti aluksen vuonna 2001 omille aluevesilleen ja aiheutti samalla öljykatastrofin.

Hylky makaa 30 metrissä kyljtllään ja on hyvin säilynyt. Valitettavasti vaan näkyvyys kaikkialla UAEn ympäristössä on todella heikko johtuen jatkuvasta hiekan pöllyttämisestä tekosaarien rakentamisen yhteydessä. Näkyvyyttä sukelluksilla oli tässä tapauksessa 3 – 5 metriä ja se on kuulemma hyvin näissä vesissä. Myöskään eläimistö ei Dubain lähimaastoissa häikäise runsaudellan. Me näimme muutaman tonnikalan, Barracudia ja Bat fishejä. Eka sukellus oli vähän onneton, kun dive masterin tietokone oli jostain syystä vielä Suuntoakin konservatiivisempi, kuten oli DMkin. Sukellus jäi siis todella lyhyeksi, eikä muutenkaan tapahtunut mitään mainittavaa. Toisella sukelluksella sitten olinkin aluksen kapteenin kanssa ja käytiin pariinkertaan sisällä hylyssä ja muutenkin meininki oli rentoa ja mukavaa. Kaikenkaikkiaan päivästä jäi hyvä maku suuhun, mutten kyllä suurin surminkaan voi susitella Dubaita sukelluslomakohteeksi.

Huomenna otankin heti aamuyöstä bussin kohti Omania ja Muscatia. Siellä puolella niemeä pitäisi vesien olla kirkkaampia ja eläimistön runsasta!

Posted via email from sakuts’s posterous

Tags: Dubai, Kauppa, Matkailu, Sukel, Sukellus, Zainab