TraveBLOGue

Bobby taxilla Guyanaan kuolemaa uhmaten

4. 7. 2013 4:59

WP_000414

Bobby taxi on nopea tapa siirtyä Paramaribosta Georgetowniin (Guyana) sanottiin. Se on helppo ja mutkaton luvattiin. No osuivathan nuo tavallaan oikeaan, sillä hinta oli kohtuullinen (25€ + lautat 15€) ja nopea se ainakin oli muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Valitettavasti mainospuheet vain jättivät kertomatta, että tämä matkustusmuoto sopii vain ja ainoastaan niille, jotka tykkäävät flirttailla kuoleman kanssa tai joita elämä on muuten alkanut niin kovasti kyllästyttää.

Ongelma Surinamista Guyanaan matkustettaessa on se, että maiden välisen rajajoen Albinasta ylittävä lautta liikennöi vain kerran päivässä ja senkin reissun se tekee aamulla noin yhdentoista aikaan. Jotta lautalle ehtii julkisia käyttäen on matkalaisen yövyttävä Nieuw Nickeriessä, jossa ei ole yhtään mitään. Jos tämä vaihtoehto ei miellytä niin ainahan on olemassa taksi, jolla voi Paramaribosta lähteä matkaan yön pikkutunteina. Tälle vaihtoehdolle vain tulee hintaa melkoisesti, vaikka taksit Surinamissa halpoja ovatkin. Näin ollen Guyanalaiset haistoivat markkinaraon ja alkoivat liikennöimään Paramaribon ja Georgetownin väliä ns. Bonny takseilla eli huonoilla penkeillä varustetuilla Hiaceilla. Kaupunkien väliä sahaa joka päivä useita autoja ja ne lähtevät liikkeelle Paramaribosta 5-6 aikaan aamulla, noutaen matkustajat majapaikoistaan.

Tämän jälkeen kuljettaja iskee ns. tallaan pohjaan eikä sitä sieltä nosta ennen kuin saavutaan rajajoelle. En olisi ikinä uskonut, että Hiace edes kulkee 160km/h (mittarin mukaan), mutta se oli vauhtimme joka kerta kun mittariin onnistuin vilkaisemaan. Kuski ajoi kuolemaa uhmaten tätä vauhtia pimeällä ja sumuisella tiellä joka halkoi pieniä kaupunkeja ja kyliä. Käytännössä kaikki matkustajat pyysivät vuorollaan kuskia hiljentämään vauhtia, mutta hän ei korvaansa lotkauttanut. En ole eläissäni pelännyt minkään kulkuneuvon kyydissä niin paljoa. Tähän verrattuna Toba järven pikkubussi, joka ohitteli holtittomasti jopa neljä autoa rinnan kapealla, hädintuskin kaksi kaistaisella, tiellä oli lastenleikkiä.

Kun sitten viimein saavuimme rajajoelle ja pääsin autosta ulos huomasin täriseväni suht holtittomasti. Olipahan ainakin elämystä koko rahalla! Enpä usko, että nöäillä kavereilla on kovinkaan montaa vakioasiakasta. Itse ainakin seuraavalla kerralla valitsen minkä tahansa toisen matkustusmuodon!

ps. Juttelin Guyanan puolella samaan bussiin osuneiden kanssa matkustajien kanssa ja kaikilla oli suhteellisen yhtenevät kokemukset siitä miten kuskit Surinamin puolella ajoivat. Guyanaan päästyämme meidän kuskimme (joka vaihtui) ajoi melkoisen paljon rauhallisemmin, vaikka siltikin melkoista vauhtia. Hieman ennen Georgetownia kaveri onnistui myös hommaamaan itselleen ylinopeussakot.

Tags: Albina, Bobby taxi, Georgetown, Guyana, Matkustus, Paramaribo, Sapattivuosi, Surinam

No Responses to “Bobby taxilla Guyanaan kuolemaa uhmaten”

Care to comment?